Schade aan je auto?

Wat moet ik doen als ik schade veroorzaakt heb aan een andere auto?

Vanaf het moment dat het kenteken van een auto op jouw naam staat, moet je een autoverzekering afsluiten. Je bent verplicht minimaal een WA-autoverzekering afsluiten. Zo ben je verzekerd wanneer je schade veroorzaakt aan een andere auto. Wat moet je precies doen wanneer dit gebeurt?

In eerste instantie is het belangrijk dat jij jezelf en de andere betrokkenen in veiligheid brengt. Wanneer er gewonden zijn of wanneer de schade zeer ernstig is, bel je de politie en/of ambulance. Als de auto’s het verkeer blokkeren en nog kunnen rijden, zet de auto’s dan aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Zorg dat jezelf niet op de vluchtstrook staat, maar ga achter de vangrail of in de berm staan. Maak waar mogelijk foto’s van de situatie en vraag eventuele getuigen om hun gegevens. Vul ook altijd samen met de tegenpartij een schadeformulier in.

Hoe moet je een schadeformulier invullen?

Een schadeformulier invullen na een aanrijding is heel belangrijk. Voor het in behandeling nemen van een schade kan de verzekeraar zelfs een schadeformulier eisen. Een verzekeraar kan hier namelijk veel informatie uithalen. De verzekeraar beoordeelt namelijk ook of de schade te verhalen is op een eventuele veroorzaker van de schade.

Zorg ervoor dat je het schadeformulier samen met de tegenpartij invult. Door het schadeformulier samen in te vullen, voorkom je misverstanden en geef je de tegenpartij geen kans om iets anders dan de waarheid in te vullen. Probeer alert te zijn en zorg ervoor dat alles goed wordt vastgelegd en geregeld. Let erop dat zowel de voor- als achterkant ingevuld wordt. Zet niet zomaar jouw handtekening op het schadeformulier. Zeker niet wanneer je het niet eens bent met wat er is ingevuld. Bij ‘Mijn opmerkingen’ heb je de kans om op te schrijven waar je het, in tegenstelling tot wat de tegenpartij beweert, niet mee eens bent en wat volgens jou de waarheid is. Teken het schadeformulier pas wanneer je dit vermeld heeft. Erken ook zelf nooit aansprakelijkheid, dat doet de verzekeraar voor jou.

Hoe ben ik verzekerd als ik schade veroorzaakt heb?

De dekking van jouw autoverzekering bepaalt of en wat je uitgekeerd krijgt na een schade.

Schade bij een ander gereden wat nu?

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk gesteld kunt worden. Deze autoverzekering heeft de minst uitgebreide dekking en is daarom ook de goedkoopste autoverzekering die je kan afsluiten. Schade bij een ander wordt met deze verzekering dus gedekt.

Schade bij jezelf, wat kan je het beste doen?

Schade aan jouw eigen auto is met een WA-autoverzekering niet gedekt. Als jij ook de schade aan jouw eigen auto wil verzekeren, kun je kiezen voor een WA-beperkt-casco of een WA-casco autoverzekering. Welke dekking jij het beste kunt kiezen, is afhankelijk van een aantal factoren. De dagwaarde van jouw auto, de maandpremie, hoe afhankelijk jij bent van jouw auto, is de auto gefinancierd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een dekking.

Terugval schadevrije jaren bij schuldschade

Voor elk jaar dat je geen schades claimt op jouw autoverzekering ontvang u 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie van jouw autoverzekering. Bij het claimen van een schuldschade val je meestal 5 schadevrije jaren terug. Een schuldschade wil zeggen dat wanneer je per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, de schuld aan jou toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij jouw autoverzekering geclaimd worden. Bij elke geclaimde schade raak je meestal 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag.

Heb je vragen met betrekking tot schade of schadevrije jaren? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur op telefoonnummer 085-3032868.

Kortlopende reisverzekering